Jakten på lycka gör oss olyckliga!

Många människor strävar efter att leva ett lyckligt liv men vad innebär det egentligen rent konkret? För att kunna titta närmare på det så behöver vi först ta reda vad lycka är för någonting! Om man gör en snabb sökning på Google så får man svaret att "lycka är en känsla av välbehag" och det är en väldigt bra förklaring men frågan är vad vi ska göra för att få uppleva den känslan? 
 
Då vi alla har olika personligheter, förutsättningar och livssituationer så kommer svaret på den frågan att skilja sig åt beroende på vem man frågar och därför så behöver alla individer söka efter sitt eget svar för att kunna finna den riktiga lyckan! För en del handlar det om att nå framgång eller att ha mycket pengar på kontot och för andra så kanske det handlar om att hitta den stora kärleken vilket gör att vår lycka är både unik och personlig. 
Men även om vi blir lyckliga av olika saker så strävar de flesta av oss att nå det där magiska tillståndet då vi känner hur euforin sprider sig ut i varenda liten cell i vår kropp och därför så jagar vi ofta efter sådant som får oss att uppleva och känna det starka och intensiva lyckoruset. Men den ständiga jakten på lycka riskerar att göra oss olyckliga då vi missar allt det vackra som finns runtomkring oss då vi bara fokuserar på att nå den känslan!
 
Det är naturligt för oss att vilja undvika obehagliga känslor men om vi bara strävar efter att känna och uppleva eufori så kommer vi att gå miste om en väldigt stor och viktig del av livet! Vi behöver de tunga och negativa känslorna då de hjälper oss att bli starkare som individer och utvecklar oss som människor! Jag är en person som känner alla känslor väldigt intensivt och när jag blir euforisk så känns det på riktigt som att jag lyfter från marken och flyger upp bland molnen. Jag älskar verkligen att befinna mig däruppe och önskar ofta att jag kunde få stanna där. Men för att jag ska kunna njuta riktigt ordentligt av flygturen så behöver jag först veta vad det innebär att vandra omkring nere på marken och även hur det känns att stöta på hinder längst vägen för annars så kommer jag inte att kunna uppskatta lyckan på riktigt när den väl dyker upp! 
Hela vårt liv består av en rad kontraster då det innehåller både höga toppar och djupa dalar, glädje och sorg, förtvivlan och eufori samt alla känslor däremellan och det är något som vi behöver vara medvetna om! Utan mörker så kan inte ljuset existera och har man aldrig dåliga dagar så vet man inte heller hur det känns att ha dagar då allt tycks gå som på räls. Vi behöver därför motgångarna för att påminna oss själva om vad vi har i vår tillvaro att vara tacksamma över då vi annars skulle ta våra lyckliga stunder i livet för givet! 
 
Många tror att lyckan kommer till oss när vi når ett högt uppsatt mål, får ett nytt arbete, klättar uppåt på karriärsstegen, vinner på lotto eller slutför något projekt som vi har arbetat längre med. Det är självklart så att det kommer gå ett rus av eufori genom kroppen när vi upplever att vi har lyckats med något men den lyckan är oftast kortvarig och därför så kommer vi att börja leta efter nya mål att uppnå så fort det ruset går ur kroppen. Jag menar inte att det är fel att ha drömmar och mål att sträva efter men jag tror att vi måste separera lycka från våra prestationer om vi ska kunna bli lyckliga på riktigt!
Om vi bara fokuserar på att nå fram till målet så snabbt som möjligt för att vi ska få en kick av det instensiva lyckoruset så kommer vi att gå miste om väldigt många saker. Det är inte målet som är det viktigaste utan det är resan dit då det är under den som vi kan växa och utvecklats som människor. Vi behöver därför lära oss att stanna upp och njuta av den väg vi har att vandra utan att hela tiden skynda vidare mot nästa destination för annars så tror jag att vi riskerar att missa lyckan när den väl kommer in i vårt liv!
 
Att ha tillgång till mycket pengar är ofta något som kopplas ihop med lycka vilket kanske inte är så konstigt då ökade resurser ger oss helt andra förutsättningar att kunna leva det liv som vi önskar men går det verkligen att köpa lycka för pengar? Det är självklart så att vi behöver ha pengar för att vi ska kunna ha möjlighet att ha tak över huvudet, få mat på bordet, betala våra lån och utgifter samt för att ha en möjlighet att kunna spara undan lite inför framtiden men frågan är om vi skulle bli lyckliga över att ha tillgång till mer pengar än så? Jag är övertygad om att de allra flesta skulle känna sig lyckligare om de hade råd att köpa den snyggaste bilen, bo i det största huset eller ha de coolaste kläderna men den lyckan varar oftast bara en kort stund och det behöver vi vara medvetna om!
En del tror att vi kan laga våra trasiga själar genom att omge oss med dyra och exklusiva tillgångar men en sorgsen själ kan aldrig bli lycklig enbart av ytliga saker! Om vi ska kunna må bra och känna lycka ända in i själen så behöver vi ha tillgång till kärlek, vänskap och även känna att vi är en del av en gemenskap och ett sammanhang! Om vi inte har något av det i vårt liv så spelar det ingen roll om vi har flera miljoner som sitter på vårt bankkonto då den äkta och genuina lyckan aldrig kommer kunna köpas för pengar!
 
Det finns dock människor som tror på att man blir lycklig av att ha mycket pengar och därför väljer yrke enbart utifrån hur mycket man tjänar. Det behöver inte vara fel men om man bara arbetar för att få in en så hög lön som möjligt så anser jag att man har man missat något väldigt viktigt! För mig så måste arbetet ge mig något mer än bara pengar för annars så kommer det att kännas helt meningslöst i längden! Att känna ett engagemang och brinna för det jag gör samt känna att mina arbetsuppgifter är roliga och stimulerande kommer alltid att vara så mycket viktigare för mig än att bara få ut en hög lön! 
Om man trivs och mår bra på sin arbetsplats samtidigt som man känner att de arbetsuppgifter man har är meningsfulla och utvecklande så kommer det bidra till att man både kan känna och uppleva lycka i vardagen och det betyder så mycket mer än vad pengar någonsin kan göra! Det är därför viktigt att vi försöker hitta ett arbete som vi tycker känns roligt samtidigt som det också utvecklar oss då jag tror att det är en viktig nyckel för att vi ska kunna bli lyckliga på riktigt! 
 
Många människor tror att lycka bara är något som finns och skapas i vår yttre miljö men jag är helt övertygad om att den äkta och bestående lyckan finns djupt inom oss. För att kunna hitta den så behöver vi därför lära oss att blicka inåt samtidigt som vi stannar upp och känner efter vad det är som skapar lycka i vår omgivning! Något som gör mig lycklig ända in själen är när jag får dricka dagens första kopp med kaffe, lyssna på bra musik, samtala med en god vän om livet eller umgås med familjen samt vara på min arbetsplats där jag känner att jag får vara en del av en väldigt fin gemenskap. 
Många tror att det handlar om de stora sakerna i livet men jag tror att det handlar mer om de små stunderna som förgyller vår vardag. Tänk på den där känslan som sprider sig i kroppen när man känner doften av nybryggt kaffe, smakar på årets första mjukglass samtidigt som solens strålar lyser i ansiktet en härlig vårdag eller när man hör att favoritlåten spelas på radion. Det är under dessa tillfällen som livet visar sig från sin absolut bästa sida och om vi bara kunde lära oss att stanna upp i dessa små magiska ögonblick så kanske vi skulle kunna se och känna att den riktiga lyckan finns runtomkring oss precis hela tiden utan att vi behöver jaga den! Det är först när vi kan se, förstå och känna det på allvar som jag tror att vi kommer att bli lyckliga på riktigt! 
 
 
 
Ta hand om er så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan
 
 
 

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0