Sportlov och födelsedag i fjällen!

När man var liten och gick i skolan så hade man den stora lyxen att få ha sportlov men i vuxen ålder så ser det inte riktigt ut på det sättet! Jag har dock den stora förmånen att få vara på världens bästa arbetsplats där jag har fått chansen att få uppleva det igen! Det här året så fick jag njuta av en fantastisk vintersemester i Branäs villket jag är så tacksam för! 
 
Jag kan dock erkänna att jag tvekade länge innan jag bestämde mig för om jag skulle åka eller inte då jag fortfarande har järnbrist och känner mig väldigt tom på energi både fysiskt och psykiskt. När jag ska åka iväg någonstans så får jag alltid resfeber och blir stressad över att behöva släppa på mitt gigantiska kontrollbehov vilket innebär att det alltid är en utmaning för mig att åka på resor. Jag får alltid ett ångestpåslag i kroppen av att lämna hemmets trygga vrå och åka till en plats som jag aldrig har besökt innan och så tycker jag att det kan kännas jobbigt att bo med människor som jag inte känner så väl. Men jag låter inte det stoppa mig från att åka då jag vet att det alltid släpper efter ett par dagar!
Min sambo skulle också följa med vilket dock bidrog att det kändes lite bättre. Är han med så känner jag inte en lika stor oro då han alltid får mig att känna mig väldigt trygg. Så här i efterhand så är jag glad för att jag tog beslutet att åka då det blev en väldigt fin och bra resa!  
 
Jag är en person som alltid har valt solsemestar framför att åka till fjällen då jag inte har varit så förtjust i vinteraktiviteter. Efter den här resan har jag dock insett att jag tycker mer om det än vad jag trodde. Jag avskyr förvisso att ta på mig pjäxor och att gå runt med dem då det är oerhört jobbigt men jag älskar att åka slalom! Det är utan tvekan bland det roligaste jag har gjort i hela mitt liv! Jag älskar känslan av att glida nerför backen i ett soligt och vackert vinterlandskap då det får mig att känna mig så levande och fri. Det är få gånger som jag upplevt en så intensiv lycka i kroppen. En dag i skidbacken är verkligen medicin för både kropp och själ då man mår så otroligt bra av att vara ute i friska luften samtidigt som man gör något roligt som aktiverar hela kroppen. 
 
Jag testade att åka slalom för första gången förra året och åkte då bara i de små gröna barnbackarna vilket innebär att jag inte har hunnit bli någon van skidåkare än. När man inte har åkt så mycket innan så kan jag lova att det går undan rejält även i de mindre backarna och jag kan erkänna att jag fortfarande tycker att det är väldigt läskigt då det går för fort då jag känner att jag inte har någon riktig kontroll på skidorna. Jag tycker även att det är jobbigt att låta andra se när jag misslyckats och ramlar i backen men tyvärr så går det ju inte att lära sig att åka om man inte gör det!
Men även om jag fortfarande tycker att det är svårt att åka så valde jag att utmana mig själv det här året genom att åka en rätt lång blå backe! Det var dock inte så enkelt som man kanske skulle kunna tro vilket resulterade i att jag ramlade två gånger. Resten av veckan valde jag därför att fortsätta träna lite mer i de gröna backarna innan jag vågade mig upp i mitten av en blå backe igen. Den gången gick det dock mycket bättre och jag började känna att det var jag som styrde skidorna och inte tvärtom! Jag testade även att åka sittlift för första gången någonsin vilket var både skämmande och roligt på samma gång! Jag är så glad för att jag vågade åka den då det är en erfarenhet som jag inte skulle vilja vara utan! Jag åkte även gondollift upp till toppen trots att jag är extremt höjdrädd vilket jag är väldigt glad för att jag gjorde då det var en helt fantastisk utsikt där uppe som jag inte hade velat missa! 
 
På dagarna så var vi ute i backarna och på kvällarna så njöt vi av varandras sällskap och av väldigt god mat då vi hade den stora förmånen att bo med en kollega som är grym på att tillaga goda maträtter! Det fanns även en braskamin och bastu där vi bodde som gjorde kvällarna lite extra mysiga. Framför brasan så värmde jag mina frusna fötter samtidigt som jag lyssnade till det sprakande ljudet av elden och i det ögonblicket så kunde jag känna hur min annars så rastlösa själ fick lite lugn och ro vilket var så välbehövligt! 
Varje kväll så hade vi också kvällsmöte vilket var en av dagens stora höjdpunkter för mig! Jag skulle vilja ha det varje dag då jag tycker att det var väldigt trevligt att ses och prata igenom dagen som varit och samtidigt planera inför nästkommande dag! 
 
Dagen innan vi skulle åka hem så var det inte vilken dag som helst då det var min födelsedag. Det var inte vilken födelsedag som helst heller då jag fyllde 40 år! 
Dagen började med att en väldigt fin vän övverraskade mig med att sjunga min favoritlåt "sound of silence". Det var min sambo som hade bett henne att komma då han visste att jag önskade mig att få höra henne sjunga den för mig. Det var helt fantastiskt och betydde väldigt mycket för mig då det inte finns någon som kan göra den lika bra som henne! Det är som att hennes röst är gjord för den låten! Hon sjunger den med en sådan stark inlevelse så att man blir träffad rakt in i hjärtat och därför var det oerhört svårt att hålla tårarna borta! Jag blev så berörd av hennes framträdande och kunde tydligt känna hur håret på armarna reste sig rakt upp då jag fick gåshud för att hon var så grymt bra. Det var utan tvekan den bästa presenten man kunde få och även det bästa sättet att börja en födelsedag på! Jag är så tacksam för den upplevlsen då det var ett helt magiskt ögonblick som jag aldrig någonsin kommer att glömma! 
Dagen fortsatte med en god frukost följt av några timmars skidåkning i strålande solsken och därefter en väldigt trevlig lunch. På kvällen så blev jag mer firad då alla sjöng och hurra för mig innan det var dags att äta tårta tillsammans. När vi satt där allihopa så fylldes mina ögon med tårar då jag insåg hur otroligt lyckligt lottad jag är som får vara en del av en så fin gemenskap då de gav mig en av de bästa födelsedagarna jag har haft i hela mitt liv! 
 
Den här resan har verkligen haft alla ingredienser för att bli en riktigt härlig och bra vintersemester då den innehåller allt från tårar till kiknade skratt och därför så har den satt ett väldigt stort avtryck i mitt hjärta. Det var länge sedan jag mådde så bra i både kropp och själ som jag gjorde de sista dagarna där! Jag kan på riktigt inte komma ihåg när jag mådde så bra sist och det var något som jag verkligen behövde som en kontrast till alla tunga perioder som jag har gått igenom de senaste åren. Jag känner mig därför så oerhört tacksam ända in i själen för att jag fick möjligheten att åka på den här fantastiska resan! 
 
 
 
Ha det så bra så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan
 

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0