Vad är en fri vilja och vad påverkas den av?

Vi lever i ett demokratiskt land med yttrandefrihet och har därför själva rätt att tycka och tänka vad vi vill. Det innebär att vi har rätt att fatta våra egna beslut utan att vi behöver ägna en tanke åt vad andra tycker om våra val. På en utbildningsdag på praktiken fick vi en fråga som fick tankarna att börja snurra rejält. "Vad är en fri vilja"? Vad man får för svar på den frågan beror såklart på vem man frågar! Det är inget konstigt då vi alla är olika men det som fick mina tankar att börja gå på högvarv var en frågeställning kring hur fria våra val egentligen är då vi påverkas väldigt mycket av vår omgivning!
 
Redan från födseln så får vi lära oss vad som är rätt eller fel av våra föräldrar och från andra i vår omgivining. Den kunskapen bär vi sedan med oss resten av livet och det skapar de värderingar som sedan präglar hela vårt sätt att tänka och agera. Något som också påverkar oss oerhört starkt är de normer som råder i vårt samhälle. Vår vilja att ta en kopp kaffe vid tresnåret på eftermiddagen tillsammans med en liten kaka kommer från den extremt starka fikatradition som vi har i det här landet. Skulle vi verkligen ha varit sugna på det om vi hade växt upp på en plats där ordet kafferep inte existerar? Troligtvis inte! 
De flesta i vårt land tycker att det är viktigt med frihet och jämställdhet och ser det som en självklarhet att alla människor är lika mycket värda. Så har det inte alltid varit och om vi hade levt här för några hundra år sedan så hade vi inte haft den åsikten! Om man nu formas så starkt av sin uppväxtmiljö och av den kultur man lever i kan man då verkligen säga att våra val är fria och att de åsikter vi har är våra egna? Det är en intressant frågeställning! 
 
Något som kraftigt påverkar våra åsikter i vår vardag är all reklam vi dagligen möts av både på tv och i våra sociala medier. En del följer influencers som bidrar till att vi vill vara eller se ut på ett visst sätt och andra har förebilder som de gärna vill efterlikna.
Jag har en stor kvinnlig förebild som går omkring i en gul mössa och det påverkade mig då jag stod inne på HM och skulle köpa mig en ny mössa till vintern. Utan att fundera över varför så började jag kolla på mössor som hade en gul färg då det utan tvekan var en sådan jag ville ha. När jag sedan kom ut från affären med den nyinköpta mössan så kunde jag känna hur ett stort lyckorus spred sig i kroppen. Även om det inte var en exakt likadan mössa då den varken hade samma nyans eller märke som den som min förebild har på sitt huvud så hade jag nu också en gul mössa precis som hon!
 
Hade jag valt den mössan om jag inte hade blivit påverkad av min förebild? Nej det hade jag inte gjort! En intressant frågeställning är därför om det var min egna fria vilja eller inte? Min poäng med detta är att vi bör vara medvetna om hur mycket vi faktiskt påverkas av andra människor. Om jag skulle vara någons förebild så påverkar jag den personen och därför anser jag att det är viktigt att jag hela tiden föregår med gott exempel. Jag är därför mycket noga med vad jag skriver här i bloggen och vad jag delar med mig av i mina sociala medier.
Vi har alla ett gemensamt ansvar då det gäller detta för om det är så att vi påverkas av andra så måste vi använda oss av det för att inspirera varandra till att göra bättre val. Nu pratar jag inte om vilken färg man väljer på sin mössa utan om vilka värderingar vi för vidare till nästkommande generation! Om vi alla börjar möta varandra med förståelse och respekt för våra olikheter så är det de åsikterna och värderingarna som vi för vidare och det är viktigt om vi en dag ska kunna få en bättre värld.
 
Nu undrar ni säkert vad en fri vilja är för mig och det ska jag självklart dela med mig av. För mig innebär en fri vilja att man först och främst har rätt att få vara den man är, att man får välja vem man ska älska, vart man ska arbeta och bo samt har rätt att uttrycka sina åsikter. Den fria viljan innebär också att jag kan sitta och blogga hur länge jag vill på natten, sova hur länge jag vill på morgonen, äta kanelbullar till middag, dricka obegränat med kaffe, bli kraftigt berusad och dansa bort alla världens problem när jag vill samt slippa ha en massa tider att passa. 
Tänk vad underbart det vore att få leva så! Men det skulle inte fungera i längden då min fria vilja skulle få mig att börja må psykiskt dåligt och få min vardag att sluta fungera. Därför är det viktigt att lära sig att begränsa den fria viljan då den annars kan ge oss en massa negativa konsekvenser. 
 
Jag har inga problem med att sätta upp begräningar för mig själv så länge det är jag som har makten att bestämma själv då jag är en person som har en extremt stark vilja. Som barn och tonåring så hade jag väldigt svårt att finna mig i att jag inte fick ta beslut på egen hand vilket ledde till väldigt många konflikter. Nu när jag har blivit vuxen så inser jag att det krävs att man kan ta ansvar för sina handlingar och dessutom har ett välutvecklat konsekvenstänk om man ska kunna hantera sin fria vilja på ett bra sätt! 
Även om en individ skulle ha svårt med konsekvenstänk och behöver begränsningar i sin tillvaro så måste man alltid bevara rätten till självbestämmnade då det är en viktig del i varje människas liv och det får aldrig glömmas bort! Tyvärr så får många med en funktionsvariation både sina val och möjligheter kraftigt begränsade av det här samhället då majoriteten verkar tro att man inte är kapabel att ta ansvar för sina egna val om man har någon diagnos. Därför är det mycket viktigt att vi försöker öka kunskapen kring detta så att vi kan bevara alla människors fria vilja! 
 
När vi ska göra våra val så behöver vi även lära oss att tänka på vår omgivning då den här världen inte skulle kunna överleva om alla vore egoister och bara utgick från sig själva. Om vi bara skulle leva efter vår egna fria vilja så skulle allt stanna upp och sluta fungera. Vi behöver därför ha regler att förhålla oss till om vi ska kunna leva tillsammans och fungera ihop på ett bra sätt!
Ett bra exempel på detta är våra trafikregler. Tänk om en del människor helt plötsligt började köra på vänster sida bara för att de kände för det? Då skulle det bli kaos direkt samt orsaka en massa hemska olyckor. När våra val påverkar andra människor så kan vi därför inte välja som vi själva vill utan då måste vi tänka på våra medmänniskor! Det är viktigare i det långa loppet än att bara fokusera på att vi ska kunna göra som vi själva önskar! Allt fungerar så mycket bättre om vi lär oss att samarbeta med varandra! Det kommer även bidra till att vi kan växa och utvecklas som de fantastiska människor vi är <3
 
Jag vet inte riktigt vart jag ville komma med detta inlägg men mitt syfte med det var att öppna upp för lite tankar och funderingar kring vad en fri vilja är och vad den styrs och påverkas av. Om vi blir medvetna om det så kanske vi kan byta ut en del av våra dåliga val och beslut till något bättre i framtiden! 
 
 Den här bilden beskriver hur jag var som barn på ett väldigt tydligt sätt!
Jag har fortfarande samma starka vilja även om jag idag kan
göra saker som jag kanske inte riktigt har lust med! 
 
 
 
Ha det så bra så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan
 
 

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0