Ibland vill man bara fly iväg någonstans!

I situationer då vi känner oss jagade av någonting så är det naturligt för oss att lägga benen på ryggen och börja springa därifrån. Det är ett beteende som vi behöver ha för vår överlevnad. Men när samma beteende används för att fly från situationer som vi egentligen inte behöver fly ifrån så skapar det problem i vår tillvaro. 
Ofta ser vi flykten som ett sätt att försöka rädda oss själva då vi vill undvika det som skadar och förstör oss på insidan. Men om vi hela tiden flyr från det som känns obehagligt i stället för att ta tag i problemen så hamnar vi i en negativ spiral där vi utvecklar ett skadligt flyktbeteende. Det destruktiva mönstret som beteendet innebär gör det helt omöjligt för oss att kunna leva vårt liv fullt ut. 
 
Många människor vill fly då de upplever känslor som de tycker känns obehagliga och svåra att hantera. Det är därför vanligt att försöka bedöva dessa känslor genom att använda sig av olika självskadebeteenden som att dricka alkohol, använda droger, tröstäta eller hålla sig sysselsatt dygnet runt för att slippa tänka. Men om vi bara fokuserar på att hitta strategier som hjälper oss att tränga undan det vi känner så kommer vi aldrig lära oss hur vi ska hantera våra känslor. Om vi ska kunna utvecklas och växa som människor så måste vi våga möta våra inre demoner, se dem i ögonen och inte fly från dem hela tiden.
 
Jag är en person som gärna flyr då saker blir för jobbiga. Att åka iväg till en annan stad eller till sommarstugan brukar fungera bra. I vissa perioder i mitt liv så har jag valt att fly in i alkoholens dimma för att få en paus från alla jobbiga känslor.
Det är helt fantastiskt att bara för några timmar få slippa tänka, känna och inte bry sig om några konsekvenser alls. När man står där kraftigt berusad i mitten av ett dansgolv samtidigt som musiken pumpar högt ur högtalarna så känns det som att det inte finns ett enda problem i hela världen. Men det är bara en illusion, en falsk verklighet där man inbillar sig att allt är bra. När man vaknar på morgonen med världens baksmälla så är alla problem tillbaka. Dessutom så har man ofta ångest för vad man gjort kvällen innan vilket innebär att man mår sämre än vad man gjorde innan man drack alkohol. Därför är det ingen bra lösning att dricka för att stänga av de känslor man inte vill uppleva!
 
Jag känner alltid att jag vill fly då jag ställs inför situationer där jag inte har någon kontroll och där jag känner mig fullständigt maktlös. Jag brukar också vilja fly från människor som kommer mig för nära då jag är rädd för att bli sårad och sviken. Jag anser att det är bättre att lämna någon än att bli lämnad och få gå igenom den smärta det skulle innebära. Men problemet med det tankesättet är att man då går miste om många fina relationer.
Den senaste tiden så har jag känt en väldigt stark känsla av att jag vill fly bort från allt då det har varit för mycket mentalt det senaste halvåret. Varje gång jag har försökt ta mig över de höga hinder jag mött på min väg så har jag ramlat rakt ner i marken. Jag har rest mig upp, borstat av sanden från mina armar och knän. Men de är fulla med skrubbsår som inte har läkt ihop än. Jag orkar inte känna den smärta de orsakar så därför gör jag allt jag kan för att fly från den. För att slippa tänka så har jag valt att fly in i arbetet på min praktik då det betyder väldigt mycket för mig. Jag anser inte att det är fel men jag behöver lära mig att ta itu med mina känslor för annars kommer jag tillslut gå sönder inombords. 
 
Att fly kommer alltid vara den enkla och den mest bekväma vägen, men den vägen är inte alltid den rätta vägen. Att våga ta den svåra vägen och möta sina rädslor är nödvändigt om vi ska kunna komma vidare i vårt liv. Ibland så flyr vi på ett omedvetet plan och ser inte vad beteendet får för konsekvenser för oss. Därför vinner vi väldigt mycket på att börja reflektera över vilka flyktbeteenden vi tar till i olika situationer. Det är först när vi lyckats identifiera dessa beteenden som vi på allvar kan börja arbeta aktivt med att försöka bryta dem. Det är viktigt att vi hela tiden under denna process påminner oss själva om att det aldrig kommer gå att lösa några som helst problem genom att fly från dem, hur gärna vi än vill intala oss det.
 
När jag skriver det här inlägget så lyssnar jag på Ted Gärdestad då han sjunger om att han vill ha en egen måne att åka till, det skulle jag med vilja ha! Det vore helt fantastiskt att ha en plats dit man kan åka och stanna tills allting ordnar sig.
Men även om det ligger i min natur att vilja dra iväg så har jag också en stark kraft inom mig som alltid tar mig tillbaka för att kämpa för det jag vill uppnå i mitt liv. Det är den kraften som tagit mig fram dit jag är idag. Men just nu så känns det som att kraften har försvunnit spårlöst och därför måste jag göra allt jag kan för att hitta den igen. Jag måste få tillbaks min styrka om jag ska kunna utkämpa de tuffa strider jag har framför mig utan att känna att jag hela tiden måste fly från dem.
 
Att rymma iväg kommer aldrig att lösa några problem, Det kommer bara att förstärka dem!
 
 
 
Ha det så bra så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan
 

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0