Pride behövs mer än någonsin!

Pride betyder stolthet och målet med hela priderörelsen är att man ska vara stolt över den man är och inte behöva dölja sitt rätta jag. Pridefestivalerna riktar sig därför främst till hbtq-personer men också till andra som vill fira rätten att få älska vem man vill och få vara den man är. Men det är inte bara kärleken man firar då man väljer att gå över stadens gator och torg med en regnbågsfärgad flagga i sin hand utan man står samtidigt upp för alla människors lika värde! 
Festivalen är även ett unikt tillfälle där människor får möjlighet att samlas i en större grupp och stötta och arbeta tillsammans för att vi ska kunna få en bättre värld och därför har pride en stor betydelse för hela vårt samhälle. Ändå möts pride ofta av ett starkt motstånd och en del människor anser att det inte behöver finnas några "bögparader". Men så länge hbtq-personer blir hånade, kränkta och trakasserade så behövs pride för att fortsätta sprida kärlek och även för att öka kunskapen kring vad det innebär att ha olika sexuella läggningar och könsidentiteter. 
 
Att få vara den man är och vara fri att älska vem man vill borde vara en självklarhet för alla. Men varje dag tvingas människor runt om i världen fly på grund av sin sexuella läggning då de möter hot, våld och blir trakasserade och i vissa länder väntar långa fägelsestraff om man är homosexuell då det anses vara olagligt. Det är skrämmande att det ser ut på det sättet och därför behövs pride mer än någonsin! Vi måste alla aktivt delta i kampen för deras rättigheter då det är helt orimligt att något så vackert som kärlek ska straffas med fängelse! Även om vi i Sverige har kommit mycket längre än så är det fortfarande långt kvar innan hbtq-personer kan leva ett liv fritt från hot, våld, och trakasserier och så kan det inte få fortsätta! 
 
Det finns de som lever sina liv instängda i en garderob för att de inte vågar vara öppna med sin sexualitet eller sin könsidentitet och det leder till att många hbtq-personer lider av psykisk ohälsa och är mer benägna att begå självmord. Det är en mycket dyster statistik som vi behöver göra allt vi kan för att ändra på! Vi måste därför sträva efter att få ett samhälle där alla människor blir accepterade oavsett vad man har för sexuell läggning eller vilken könsidentitet man har. Det ska inte spela någon roll om man älskar någon av samma kön eller om man känner att man vill leva i ett annat kön än det man föddes till. Man ska ändå kunna känna att man har samma rättigheter och är är lika mycket värd som alla andra människor!
 
Om vår nästa generation ska kunna växa upp i ett samhälle som är fritt från förtryck och diskriminering så måste vi börja med att möta varandra på ett fördomsfritt sätt och acceptera våra olikheter. Jag tror också att det är viktigt att vi försöker slå hål på den starka heteronormen som råder i det här samhället. När våra barn kommer hem och presenterar sin första kärlek så ska det inte finnas en förväntan på att det ska vara någon av motsatt kön utan det ska vara lika naturligt att komma hem med en partner som har samma kön. 
Ingen ska behöva känna skam eller bli ifrågasatt för att man råkar falla utanför heteronormen! Kärlek är kärlek oavsett vad man har för kön och det är viktigt att vi alla förstår och respekterar det! Vi behöver därför kämpa tillsammans för att kärleken ska få vara fri och inte begränsas av omgivningens brist på förståelse och respekt. Om vi gör det kanske vi en dag kan få ett mer kärleksfullt samhälle där alla människor är lika mycket värda oavsett sexuell läggning eller könstillhörighet! 
 
I helgen är det pridefestival i min stad och eftersom jag brinner så mycket för hbtq-frågor och alla människors lika värde så ska jag självklart dit. Jag ska gå i den färgsprakande paraden och vifta med min flagga högt upp i luften och känna mig stolt över att jag står upp för rätten att få älska vem man vill och få vara den man är!
Jag hoppas att så många som möjligt vill göra mig sällskap och fira pride i kärlekens tecken med mig. I dessa mörka tider som vi befinner oss i så behöver vi sprida både ljus och kärlek om vi ska kunna få en bättre värld där vi accepterar och respekterar varandras olikheter. När vi deltar i en pridefestival ger det oss även en möjlighet att få vara oss själva utan att behöva mötas av fördomar och oförsåelse och det tror jag är viktigt för alla oavsett sexuell läggning eller könsidentitet! 
 
Var den du är och älska vem du vill, HAPPY PRIDE önskar jag er alla <3
 
 
 
 
Ha det så bra så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan
 
 
 

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0