Vad är kärlek?

Idag är det alla hjärtans dag och i skyltfönstren trängs chokladen tillsammans med stora röda rosor samtidigt som par håller handen och lägger ut fina kärlekshälsningar till varandra på sociala medier. Är man är nyförälskad och nyligen har inlett en relation eller är en hopplös romantiker så är det här en stor dag och många planerar långt i förväg hur de ska fira den på bästa sätt. För par som har varit tillsammans längre och kanske börjat ta sin relation för given är det ett utmärt tillfälle att skämma bort sin käresta med fina presenter eller en mysig upplevelse för att hålla glöden vid liv. 
Men om man inte lever i en relation så brukar inte denna dag vara lika uppskattad då det kan svida rejält att se andra så kära och lyckliga då man själv inte lyckats finna kärleken. Men det går alldeles utmärkt att fira alla hjärtans dag även om man inte har någon partner att dela den med. Man kan göra sin bästa vän eller en familjemedlem till sin valentine och göra något fint tillsammans med då kärlek handlar om så mycket mer än bara det vi känner för en eventuell partner. 
 
En del ser den här dagen som enbart ett kommisiellt jippo som skapas för att handeln ska kunna dra in lite extra pengar medan andra väljer att se den som ett romantiskt inslag i vardagen. Men oavsett om du tillhör dem som firar den här dagen på ett storslaget sätt eller om du hellre drar täcket över huvudet för att slippa känna dig ensam så är detta kärlekens dag! Men vad är då kärlek? 
Under vår uppväxt får vi höra hur vacker och magisk kärlek kan vara genom både sagor och filmer då prinsessorna alltid tycks få sina prinsar och leva lyckliga i alla sina dagar. Även om vi förstår att det inte går till så i verkliga livet så önskar nog de flesta att de en dag ska få vara en del i en förtrollad kärlekssaga. Men om det ska kunna bli verklighet så måste vi först kunna förstå begreppet kärlek och hur det påverkar oss. 
 
Kärlek ger livet en större mening och är därför en viktig del i vårt liv och även för vår fortsatta överlevnad. Riktig kärlek är den starkaste och mest helande kraften som finns då den har förmågan att kunna laga brustna hjärtan. Den kan också starta och stoppa krig, få människor att utföra stordåd och skapa tidlösa konstverk samt otroligt vackra musikstycken. 
Men även om kärlek kan vara något helt fantastiskt och något som kan få oss att sväva runt på små rosa moln uppe i det blå kan samma känsla orsaka en obeskrivlig smärta om kärleken inte är besvarad. Men tyvärr så kan vi inte välja vem vi börjar älska för om vi hade haft den möjligheten så hade aldrig olycklig kärlek existerat. Vi bör ändå vara tacksamma för att vi kan uppleva och känna kärlek även om det ibland gör ont då det är en av livets största gåvor. Det finns ett ordspråk som lyder: "det är bättre att ha älskat och förlorat än att inte ha älskat alls" och det tror jag stämmer! 
 
Jag är en person som har väldigt svårt att bli kär. Förälskad har jag varit många gånger, men kär på riktigt har jag bara varit tre gånger i mitt liv. De som har lyckats fånga mitt hjärta och fått det att svämma över av kärlek är tre fantastiska och oerhört vackra själar. De har berört mig på ett mycket speciellt sätt och därför kommer de alltid att ha en plats i mitt hjärta. En av dessa personer är självklart min underbara sambo, vilka de andra två är låter jag vara en väl bevarad hemlighet! 
Jag är en person som älskar att gå omkring och vara hög på kärlek och njuta av ruset som förälskelsen ger men jag avskyr att tappa kontrollen över mig själv. Jag kan tycka att det är fullständigt ologiskt att jag kan tappa andan bara för att en person kliver in i ett rum men ändå så sker detta varje gång jag är kär i någon. Ni har säkert hört talas om att man kan ha små fjärilar som flyger runt i magen! Glöm dessa fjärilar, när jag har varit kär så har det varit som att ha en hel djurpark inne i kroppen. Därinne har djuren skenat så att det har känts som att jag har befunnit mig mitt i en jordbävning där hela marken har skakat. Det har fått mig att tappa balansen helt vilket jag inte alls tycker om att göra så därför har jag alltid gjort mitt yttersta för att inte bli kär! Om jag ska falla för någon så måste det därför vara något väldigt speciellt med den personen! 
 
Kärlek kommer alltid att vara ett av livets största mysterium då vi nog aldrig kommer kunna förstå fullt ut varför vi blir kära i en person men inte i en annan. Den logsika förklaringen till det hela är inte speciellt romantisk då dessa känslor inte alls kommer från våra hjärtan utan beror på en kemisk reaktion som skapas i vår hjärna. Det är signalsubstanserna som frisätts där som skapar den konstanta lyckokänslan i kroppen och inget annat. 
Men även om vi kan förklara kroppens reaktioner så ger det ingen förklaring på varför vi blir kära. Det är där våra hjärtan kommer in i bilden! Det är det sköraste vi har samtidigt som det är det allra starkaste i vår kropp då det har förmågan att hålla oss vid liv även om vi har fått det krossat i tusentals bitar. Om vi någonsin ska kunna förstå förälskelsens magi så måste vi börja med att lyssna inåt på vårt hjärta! Det kommunicerar med oss dagligen och kan ge oss de svar som krävs för att vi ska kunna lösa kärlekens mysterium! 
 
Det finns inget i den här världen som är så vackert som riktigt kärlek och därför anser jag att den förtjänar mer än att få en tillägnad dag om året. Jag menar såklart inte att det är fel att uppmärksamma alla hjärtans dag! Jag kommer själv att fira dagen med en mysig middag tillsammans med min fina och älskade sambo. Det jag menar är att vi alla borde bli bättre på att ge kärleken mer utrymme då den är en sådan viktig och stor del av livet. 
Vi ska inte behöva ha en påminnelse i almanackan för att kunna ge varandra lite extra kärlek och omtanke utan vi borde göra det till en mer naturlig del av vår vardag! I dagens stressiga samhälle glömmer vi ofta bort att visa varandra uppskattning och det är något vi alla bör bli bättre på så låt kärleken flöda årets alla dagar! 
 
 
 
Jag önskar er alla en fin alla hjärtans dag! Ha det så bra så hörs vi igen i nästa inlägg/
Kram Bettan
 
 

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0