Idag rockar vi sockorna!

Idag är det den 21 mars och det innebär att det är världsdagen för Downs syndrom och dagen då vi rockar sockorna! Att det är just idag har en naturlig förklaring då Downs syndrom innebär att det har lagts till en extra kromosom till kromosompar 21. Att rocka sockorna är enkelt och något som vem som helst kan göra! Det är bara att plocka fram två par strumpor ur garderoben med olika färg eller motiv och sedan ta på sig en strumpa från varje par. Genom att göra det så kan vi på ett lekfullt sätt stå upp för personer med Downs syndrom och även för mångfalden i vårt samhälle samt alla männikskors lika värde! 
 
De flesta kan nog skriva under på att de håller med om att vi alla har samma värde och rättigheter. Trots detta så råder det ett "vi mot dem" tänkande i det här samhället som vi alla bör vara väl medvetna om. Det innebär att den ena gruppen ser sig som bättre och starkare än den andra. Jag är totalt allergisk mot det tankesättet och det finns inte i min värld överhuvudtaget. Det finns ingen människa som är bättre eller sämre än någon annan, punkt slut! Däremot så har vi olika förutsättningar som gör att vi är bra på olika saker! 
Bara för att man inte är eller fungerar som den stora mängden i samhället så betyder inte det att man är sämre än någon annan och det är något som vi behöver påminna oss om ibland. Det är därför den här dagen så viktig! De som inte passar in i den mall som samhället kallar för normal ska inte behöva mötas av oförståelse bara för att en del saknar förmågan att kunna se det fantastiska med att vi är olika. Om alla vore likadana så skulle vi inte lära oss något av varandra och då skulle vi heller inte kunna utvecklas som människor. Därför ser jag våra olikheter som en stor gåva till mänskligheten och något som vi bör ta tillvara på då de verkligen kan berika vårt liv!
 
Jag älskar intiativet med att rocka sockorna då det inte bara är för att stå upp för människor med Downs syndrom utan också för att hylla alla våra olikheter. Jag kommer därför självklart att bära olika strumpor på mina fötter dagen till ära. Jag skulle utan problem kunna göra det varje dag då jag verkligen brinner för alla människors lika värde. Anledningen till att den frågan ligger mig lite extra varmt om hjärtat är att jag alltid har känt mig annorlunda då jag inte är som alla andra. Hela mitt liv har jag därför strävat efter att bli normal för att passa in i det här samhället. Men nu har jag slutat att fokusera så mycket på det då jag börjar förstå att det största problemet kanske inte ligger hos mig utan på samhällets syn på olika diagnoser. Kommer den synen att förändras bara för att vi tar på oss olika sockor? Kanske inte, men det är en mycket bra början! Det är därför denna lilla handling är så oerhört viktig då den fyller ett så mycket högre syfte! 
 
Om vi ska kunna få ett samhälle där alla inkluderas och är lika mycket värda så måste vi börja ta tillvara på alla individers unika egenskaper samtidigt som vi ger utrymme för våra olikheter! Om vi lyckas med det så kan vi en dag få ett samhälle som genomsyras av medmänsklighet, förståelse och acceptans. När människor tillåts vara sig själva så kommer den här världen bli både vänligare och vackrare! Vi måste därför lära oss att förstå att det som är annorlunda är något väldigt fint och fantastiskt!
 
 
Glöm inte att rocka sockorna idag så att vi tillsammans kan skapa ett samhälle där
alla individer inkluderas och accepteras <3
 
 
 
Ha det så bra så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan
 
 
 

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0