Vi måste lära oss att fånga dagen och ta tillvara på livet!

Ibland så inträffar det händelser i livet som skakar om hela vår tillvaro. Under mellandagarna så gick en väldigt fin kollega bort och det fick mig att stanna upp och börja fundera över livet på allvar. När det inträffar något sådant så blir man påmind om att vår tid på den här jorden är väldigt begränsad och att man inte är odödlig. Det finns inga garantier alls här i livet då man kan råka ut för saker som man inte alls hade räknat med och det tror jag att vi alla behöver reflektera över ibland. 
 
Vi lever ofta vårt liv som att vi skulle ha obegränsat med tid men faktum är att det inte finns något som är så begränsande som just tiden då den alltid tar slut. Vi tänker inte på att varje sekund är ett sandkorn som rör sig sakta genom vårt timglas. Hur mycket sand som finns kvar och hur lång tid som vi har här på jorden är det ingen som vet, men det vi kan konstatera är att just i denna sekund då du läser min text är den enda stunden som vi garanterat kommer att ha tillsammans då vi vet inte hur morgondagen ser ut och vad som sker då. 
 
Vi har ofta en tendens att skjuta upp saker och säger ofta till varandra att "vi tar det i morgon"! Men hur vet vi egentligen att det finns ett i morgon då vi inte vet hur långt tid vi har kvar? Vi tar alldeles för mycket för givet då vi oftast inte tänker på att det vi har kan vara borta i morgon. Det finns ingen garanti för att vi kan göra saker senare då livet pågår exakt här och nu i detta ögonblick, vad som sker efter det är det ingen som vet! Jag tror därför att det är oerhört viktigt att vi lär oss att stanna upp och reflektera över vad vi faktiskt har i vårt liv. Vi behöver också tänka på att inte vänta med saker som att lösa konflikter eller ge varandra uppskattning då vi inte kan veta om vi får någon mer chans att göra det! 
För drygt en månad sedan så uppstod en situation med en vän som gjorde mig riktigt irriterad men istället för att prata med hen om det så var jag allmänt otrevlig och sur mot den personen i flera dagar innan jag fick dåligt samvete för mitt beteende och bad om ursäkt. Tänk om jag av någon anledning inte hade hunnit be hen om ursäkt för mitt dåliga beteende? Jag hade aldrig förlåtit mig själv för det och därför så har jag nu insett att man aldrig ska skjuta upp sådana saker! Det är alltid bättre att ta tag i ett problem och lösa det på en gång i stället för att dra ut på det och det bör vi alla påminna oss om ibland! 
 
Vi behöver också se till att tala om för våra nära och kära vad de faktiskt betyder för oss innan det är för sent. Även om det kan kännas svårt att göra det så tror jag att man kommer ångra sig för resten av sitt liv om det skulle hända något som gör att man inte hinner säga det som man verkligen vill få sagt till just den personen. Jag är därför noga med att alltid tala om för människor i min närhet vad de betyder för mig och hur tacksam jag är för att de finns i mitt liv.
På min praktikplats så är jag väldigt noga med att alltid se till att lyfta mina kollegor då det känns viktigt för mig att visa dem min uppskattning om de gör något som får min dag att bli lite bättre! Vi är många gånger oerhört snabba med att ge varandra kritik och tala om vad en person gör för fel men varför är vi inte lika angelägna om att tala om när de gör något bra som vi uppskattar? Det är något som vi behöver fundera över! 
  
Många människor har det latinska uttrycket carpe diem som livsmotto och det innebär att vi ska fånga dagen och leva i nuet. Det är en fantastisk fin tanke och något som vi alla bör sträva efter då vi många gånger är så stressade över morgondagen att vi glömmer bort att leva idag! Vi har en tendens att alltid vilja sträva framåt mot nya mål och utmaningar och det är inte fel då vi behöver göra det för att kunna utvecklas. Men jag tror också att det är oerhört viktigt att vi lär oss att stanna upp och känna glädje och tacksamhet för vad vi har här och nu.
Vi lever i ett samhälle med ett väldigt högt tempo där vi förväntas prestera hela tiden och när vi har nått ett uppsatt mål så ska vi genest springa vidare mot nästa. Vi behöver därför lära oss att skifta fokus från att vilja ha mer till att tilllåta oss att vara nöjda över det vi har lyckats åstdakomma hitills i vårt liv. Om vi kan lära oss att finna glädjen i att vara nöjda och uppskatta de små sakerna som finns runtomkring oss så tror jag att vi kommer få ett mycket bättre och rikare liv! 
 
Jag tror att alla människor skulle må bättre av att försöka leva lite mer i nuet då det hjälper oss att  upptäcka och se allt det vackra och fantastiska som finns runtomkring oss. Jag tänker på doften av nybryggt kaffe en tidig morgon, känslan av att lägga sig i en renbäddad säng, smaken av riktigt goda bakverk, värmen från solen en härlig vårdag och känslan av att få en kram av någon som man tycker väldigt mycket om. Det är så lätt att vi glömmer bort att uppskatta de här små sakerna i vår tillvaro då vi är allt för upptagna med annat.  Vi tror många gånger att vi behöver ha en massa storslagna saker här i livet för att vi ska bli lyckliga men egentligen så kanske vi bara behöver lära oss att se och upptäcka det lilla som redan finns i vårt liv för att vi ska kunna finna vägen som leder mot den sanna lyckan?! 
 
Livet är den största gåva som vi har fått och det måste vi vara tacksamma för! Även om resan genom livet många gånger kan kännas svår att ta sig igenom då vi tvingas möta tuffa motgångar och hårda prövningar så måste vi vara tacksamma för att vi faktiskt lever! Det är inte en självklarhet och vi bör därför påminna oss om att livet kan ta slut alldeles för tidigt!
Det är en tanke som jag har haft väldigt svårt att ta till mig då jag har lidit av dödsångest sedan jag var liten. Jag får panik över att tänka på att vi en dag inte kommer att vara kvar här längre och då tvingas skiljas från de människor som vi älskar. Jag tror att vi kommer att ses igen i en annan dimension då jag tror att våra själar lever vidare men jag har ju inget bevis för att det verkligen är så och det skapar ångets hos mig. De senaste veckorna har jag reflekterat väldigt mycket över detta och konsterat att vi måste ta tillvara på livet och se till att leva fullt ut medans vi kan göra det! Varje dag tillsammans med våra nära och kära är en gåva som vi aldrig får kasta bort! 
 
 
 
 
 Allt vi har är nuet då morgondagen aldrig är en garanti. se därför till att leva ditt liv här och nu! 
 
CARPE DIEM!!
 
 
 
Ha det så bra så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan
 
 
 
 
 

 

 

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0