Idag är det ofrivilligt barnlösas dag <3

Idag är det ofrivilligt barnlösas dag och det är något som jag självklart vill uppmärksamma här i bloggen. Syftet med dagen är att sprida information och kunskap för att bryta tabun kring ofrivillig barnlöshet. De flesta tar för givet att man kan få barn när man vill men så ser inte verkligheten ut för alla. En del får aldrig chansen att uppleva känslan av att få ett plus på stickan eller när den nyfödda bebisen läggs upp på bröstet och detta är något som vi alla bör påminna oss om. 
 
Ofrivillig barnlöshet berör många människor i vårt land. Men någon exakt siffra på hur många som kämpar med problemet är svår att veta eftersom alla inte söker vård för det. Men man tror att det handlar om ca. 15% av alla par som aktivt försöker få barn. Detta innebär att det är mycket vanligare än vad man tror att det är. Ändå så pratas det väldigt lite om det. Allt som rör svårigheter kring att bli gravid till att få missfall är tabubelagda ämnen som man inte vill tala om. Många lider därför i det tysta och det är något som vi behöver ändra på!
Även om barnlöshet diskuteras allt oftare i olika medier så upplever många att de möts av oförståelse och ett okänsligt bemötande. Sorgen och saknaden av att aldrig få bli någons mamma eller pappa kan därför kännas svår att prata om med sin omgivning. Många upplever även en stark känsla av att befinna sig i ett utanförskap då samtal vid fikabordet på jobbet ofta handlar om barn och familjeliv. Det kan även vara svårt att hantera att människor runtomkring blir gravida till höger och vänster. De flesta vill kunna känna glädje vid sådana besked men för de som är ofrivilligt barnlösa så blandas denna glädjde med sorg och förtvivlan. 
 
Om man inte skaffar barn så hamnar man automatiskt utanför normen som råder i det här samhället. Vi förutsätter ofta att alla vill ha barn och kan skaffa det när de önskar och därför tar sig många friheten att fråga när man tänker göra det. Jag kan inte alls förstå hur man kan ställa en sådan fråga då jag anser att det är en högst privat angelägenhet och inget man ska behöva redovisa för någon annan. Det kan ju vara så att man inte alls vill ha barn eller så håller man på att försöka bli gravid. Eller också så kanske man har försökt allt och står inför att börja med provrörsbehandlingar. Då är frågan om man ska skaffa barn rent provocerande anser jag!
 
Jag tycker att det är bra att den här dagen finns för att sprida kunskap om ofrivillig barnlöshet och för att de som går igenom detta ska känna sig sedda och bekräftade i sin situation. Även om vi kanske inte kan förstå fullt ut hur det är att gå igenom det så måste vi som medmänniskor visa förståelse och respekt för deras längtan och för den sorg som de känner. Vi behöver även vara medvetna om att ofrivillig barnlöshet är en utdragen livskris som ofta pågår i åratal. Många känner sig både förtvivlade och väldigt ensamma då det kan kännas som att alla andra lyckats bli gravida. Den här dagen är därför viktig då den kan öppna upp för samtal i olika forum för de som behöver det. Jag tror att det är viktigt för alla människor som går igenom någon slags kris att få samtala med andra i samma situation för att kunna utbyta känslor, tankar och erfarenheter. 
 
Jag tycker att det är så sorgligt att veta att det finns människor som inget hellre vill än att få bilda en liten familj men som inte kan göra det. Jag lider verkligen med er då det måste vara bland det svåraste man kan gå igenom! Den här dagen går därför mina tankar till alla som tvingas kämpa för att bli föräldrar men som ännu inte har lyckats med det. Jag hoppas verkligen att ni får ert efterlängtade barn någon dag! 
Jag vill även sända mina varmaste tankar till dem som har försökt allt men som ändå inte har lyckats och därför tvingas ge upp och inse det faktum att de måste leva sina liv utan barn. Det gör ont i hela mitt hjärta att veta det och jag kan inte finna ord för hur orättvist jag tycker att det är! Min högsta önskan är att vi en dag kan bota ofrivillig barnlöshet och att den här dagen inte längre kommer behövas i almanackan men tyvärr så har vi inte kommit dit än. I väntan på den dagen så vill jag med detta inlägg skicka iväg en massa syrkekramar och kärlek till er alla som lider av ofrivillig barnlöshet <3
 
 
 
 
Ha det så bra så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0