Varför känner vi avundsjuka?

Att känna avundsjuka är en mycket obekväm känsla som kan uppstå då man tänker på vad en annan person besitter för egenskaper eller vad den har uppnått i sitt liv. De allra flesta har nog känt sig avundsjuka någon gång och upplevt skam över den känslan. Detta beror till stor del på att vi som barn ofta får höra att man inte ska vara missunnsam utan glädjas åt andras framgångar. 
Det är avundsjukan som berättar för oss vad vi saknar i vårt liv eller vilka drömmar som är viktiga för oss. Vi måste därför börja lyssna på den känslan och ta reda på vad den försöker säga. Det är viktigt att vi blir medvetna om vad känslan bygger på för att kunna förstå och acceptera den. Många anser att avundsjuka enbart är en negativ känsla men det behöver den inte vara. I många fall kan avund vara en motivation till att prestera bättre då vi sett andra uppnå det vi själva önskar. 
 
Avundsjuka kan variera i styrka och ta sig olika uttryck beroende på hur viktiga saker är för oss. Om jag står och väntar på bussen och någon står bredvid mig med en stor mugg nybryggt kaffe så kan jag känna en viss avundsjuka. Känslan kanske sitter kvar en stund men orsakar inte någon större smärta eller obehag. 
Om jag i stället skulle få reda på att någon köpt ett hus som jag drömmer om eller får det arbetet jag vill ha så skulle det skapa en större avundsjuka som orsakar mer smärta i min själ då det betyder mycket mer för mig. Jag är absolut inte en missunnsam person utan jag är alltid glad för andras framgångar. Men ibland kan jag känna mig ledsen då jag ser personer i min närhet nå drömmar och mål som jag själv gärna hade velat uppnå.
Tänk er att man sitter på avbytarbänken under en fotbollsmatch. Man blir självklart glad då laget gör mål och lyckats vinna matchen men samtidigt kan det väcka en känsla av att man inte är lika bra som alla andra. Man kanske själv önskar att man skulle få lämna den där bänken och springa in och bli nästa stjärna på planen. I stället för att nå egen framgång så får man se andra lyckats med det man själv vill göra och det kan svida rejält. 
 
Tänk om det hade funnits en superkraft som innebär att varje gång vi knäpper med fingrarna så fick vi det vi drömmer om. Helt utan ansträngning skulle vi kunna få ett stort nyrenoverat hus med swimmingpool, en sportbil eller en resa jorden runt. Om den superkraften hade varit verklig så skulle inte avundsjukan kunna existera. Men hur skulle vi då bli som människor om vi aldrig behövde kämpa för att uppnå något? 
Jag tror att det är viktigt för alla att ha ett mål att sträva efter för att finna en mening med sitt liv. Vi mår bra av att utmana oss själva och sätta upp mål som vi sedan strävar efter att uppnå. Om vi skulle få allt vi önskar utan att behöva anstänga oss så skulle vi inte kunna utvecklas som människor.
 
Om jag hade kunnat få vad som helst genom att knäppa med fingarna så hade jag valt att befinna mig på ett kontor där jag signerar ett anställningsavtal som ger mig mitt drömjobb. Jag önskar att jag en dag får uppleva det även om det stundtals känns väldigt långt bort.
Om någon annan skulle få jobbet i stället för mig så skulle jag självklart känna glädje för den personens skull. Men jag kan inte neka till att det samtidigt hade gjort väldigt ont även om jag skulle förstå att den som fick jobbet troligtvis var mer kompetent än mig för yrket. 
Ju mer man vill något desto mer avundsjuka känner man. Det gäller då att man inte låter avundsjukan ta över helt så man blir bitter och uppgiven. Man måste i stället lära sig att använda den på rätt sätt då den kan skapa en enorm drivkraft att ta sig framåt mot de mål och drömmar man har.
 
 
 
 
Ha det så bra så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0