Hur kan en flagga som står för allas lika värde möta motstånd?

I helgen firas pride runt om i hela landet och sociala medier fylls med bilder på vackra flaggor i regnbågens alla färger. En del tror att prideflaggan bara står för hbtq-personers rättigheter men den står även för alla människors lika värde, rätten att få älska vem man vill och få vara den man är. Den är också en viktig symbol för mångfald, jämställdhet och tolerans. En flagga som enbart borde mötas med kärlek och respekt möts allt för ofta av hat och förakt. Hur kan en flagga med ett så vackert budskap provocera och skapa så mycket debatter? 
 
I veckan så läste jag en artikel i Expressen som gjorde mig så upprörd! Den handlade om en busschaufför som vägrade köra en buss med prideflaggor. Han ville inte ha några "fikusflaggor" på sin buss. Jag var så arg och ledsen när jag hade läst klart artikeln! Ingen människa ska behöva utsättas för kränkningar på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet! 
Jag blev ännu mer upprörd när jag gick in och läste kommentarerna på artikeln. De flesta var arga och upprörda precis som jag var men en överraskande stor del tyckte att busschauffören gjorde rätt som vägrade köra med flaggan. Några ansåg att man inte ska behöva bli påtvingad en sån flagga på sin arbetsplats och att pride inte är något som behöver firas. Jag tycker att det är skrämmande att en del människor har såna här åsikter och värderingar. Det är lika illa som att vara rasist anser jag!
 
Majoriteten av kommentarerna handlade om att busschauffören inte själv får fatta beslut om han ska köra med flaggorna eller inte utan att det är arbetsgivaren på företaget som beslutar om bussarna ska prydas med regnbågsflaggor. 
Det största problemet här är inte om busschauffören ska få bestämma själv om han ska köra med flaggor eller inte, jag anser att det största problemet är attityden som finns mot hbtq-personer! Hur kan vissa människor anse att man inte är lika mycket värd om man älskar någon av samma kön eller om man vill leva i ett annat kön än det man föddes med? Jag kan inte förstå det! 
Det finns de som anser att det är äckligt att se två killar kyssa varandra och därför inte vill se "bögflaggan". Hur kan det vara äckligt att två människor visar varandra kärlek? Ska samkönade par inte våga hålla varandra i handen ute på gatan av rädsla att bli hånade, kränkta och trakasserade?
 
Varje dag tvingas människor runt om i världen fly på grund av sin sexuella läggning och sin könsidentitet då de möter hot, våld och blir diskriminerade. 
I Sverige har vi kommit längre än vad man har gjort i många andra länder då det kommer till hbtq-personers rättigheter men jag blir ändå mörkrädd då det fortfarande verkar finnas så mycket hat och oförståelse! Ingen människa i världen ska behöva känna sig annorlunda eller avvikande bara för att man inte passar in i heteronormen som råder i samhället. 
Alla ska ha rätt att få älska vem man vill och få tillhöra vilket kön man vill utan att behöva känna skam och utan att bli ifrågasatt.
 
Att hbtq-personer inte blir accepterade av sin omgivning och av samhället innebär att många lider av psykisk ohälsa och är mer benägna att begå självmord. Det är en mycket dyster statistik som vi behöver göra allt för att ändra på! Vi måste få ett samhälle där alla människor blir accepterade oavsett vad man har för sexuell läggning eller vilken könsidentitet man har. 
Prideflaggan och dess betydelse borde därför få ta en mycket större plats än vad den gör idag. Jag tycker att det är ett stort steg i rätt riktning då det varje år anordnas festivaler runt om i landet för att fira pride och när världsledande företag som IKEA väljer att sälja regnbågskassar. Men det räcker inte om vi en dag ska få ett kärleksfullt samhälle som är genomsyrat av acceptans, förståelse och respekt. Om vi ska kunna få det så måste vi börja med våra barn och ge dem bra värderingar och upplysa dem om vad prideflaggan står för. 
 
Jag brinner för hbtq-frågor och hade tänkt gå med i en prideparad i år. Jag skulle gå över gator och torg och vifta med prideflaggan högt i luften och samtidigt känna stolthet över att få stå upp för den mänskliga rätten att alla ska få vara den man är! 
Men som med mycket annat i år så blev den inställd. Men bara för att paraden ställs in så tar inte kampen om hbtq-personers rättigheter slut utan den fortsätter. Sätt därför upp en prideflagga på ditt hus, din uteplats eller på din balkong och visa att du står upp för alla människors lika värde! 
 
 Låt världens vackraste flagga få synas mer i vårt samhälle!
 
 
 
Ta hand om er så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan
 
 
 
 
 
 
 
 

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0