Transgender day of remembrance <3

Idag är det den 20 november, en helt vanlig dag för de flesta. För andra är den här dagen en av de viktigaste på hela året. Det är nämligen transgender day of remembrance. Eftersom jag brinner för alla människors lika värde så är det en självklarhet för mig att uppmärksamma den här dagen i min blogg!
Transgender day of remembrance är en minnesdag då man uppmärksammar alla de transpersoner som dödats på grund av sin könsidentitet och runt om i hela världen anordnas manifestationer för att hedra och minnas alla dem som fallit offer för transfobi. Denna dag är inte enbart till för att minnas, utan även för att visa stöd för alla transpersoner i vårt land och resten av världen. 
 
I flera länder förföljs, trakasseras och mördas transpersoner så gott som dagligen och många tvingas fly då de möter hot, våld och blir diskriminerade. I Sverige har vi kommit längre än vad man har gjort i många andra länder då det kommer till hbtq-personers rättigheter men jag blir ändå mörkrädd då det fortfarande finns så mycket hat och oförståelse kvar! 
Transsexualism klassas fortfarande av många som en sjukdom och något som är konstigt då transpersoner starkt avviker från den rådande könsnormen som vi har i vårt samhälle. Detta medför att många transpersoner lider av psykisk ohälsa och är mer benägna att begå självmord. Det är en mycket dyster statistik som vi behöver göra allt för att ändra på! Ingen människa ska behöva känna sig annorlunda eller avvikande bara för att man inte känner sig hemma i det kön man föddes med eller för att man inte passar in i könsnormerna. 
 
Transpersoner har länge varit en mycket utsatt grupp människor. Visste ni att för bara några år sedan så tvångssteriliserades de innan de fick genomgå en könskorrigering.
Jag blev så upprörd då jag fick höra det då jag tycker att det är helt orimligt att ett föräldraskap ska handla om vilket kön man har. På vilket sätt skulle man bli en sämre förälder bara för att man byter kön? Det är något som jag inte alls kan förstå! 
Även om transsexuella har rätt bli föräldrar idag så finns det fortfarande mycket kvar att göra för att de ska få tillgång till samma rättigheter som alla andra i vårt samhälle! 
 
Många människor har en tendens att förakta och avsky det de inte kan förstå och därför måste kunskapen om transsexualism öka så att vi kan få bort den transfobi som råder i samhället. För mig är det helt obegripligt att man ens kan ha transfobi! Skulle man inte vara lika mycket värd som alla andra bara för att man vill leva i ett annat kön än det man föddes med? Jag kan inte förstå att en del människor har det tankesättet! Vi måste sluta fokusera så mycket på att det är en transsexuell person vi möter och i stället se vad det är för människa! 
Jag har träffat några transpersoner i mitt liv och jag kan säga att det är helt fantastiska människor som inspirerat mig mycket. En av dessa människor är en stor glädjespridare och även den mest varma och empatiska person jag någonsin har träffat!  Därför blir jag så ledsen av att veta att dessa fantastiska människor ska behöva möta oförståelse och inte bli accepterade i det här samhället bara för att de är transsexuella. Jag önskar att de en dag ska få vakna upp till en värld där de möts av kärlek, respekt och acceptans. För att det ska bli möjligt så kommer jag att fortsätta arbeta med dessa viktiga frågor och jag kommer aldrig att sluta kämpa för hbtq-personers rättigheter!
 
På grund av samhällets syn på transsexuella så tror jag att det finns många som inte vågar komma ut och vara sig själva för att de är rädda för vad omgivningen ska tycka och tänka. Hur ska det då gå för alla som inte känner sig hemma i sin könsidentitet? Ska de inte kunna vara sig själva för att det saknas acceptans för normbrytande i det här samhället? Detta är något som måste förändras för vad får vi för samhälle om människor inte kan vara sig själva fullt ut? 
Det ska vara en mänsklig rättighet att få vara den man är utan att behöva bli kränkt, trakasserad eller förminskad av omgivningen. Alla ska ha rätt att få tillhöra vilket kön man vill utan att behöva känna skam och utan att bli ifrågasatt. Det ska inte spela någon vilken könstillhörighet vi har för i grunden är vi alla människor som har samma rätt att få vara oss själva utan att behöva mötas av fördomar och oförståelse! Jag önskar att vi en dag kan få ett samhälle med mer tolerans där vi accepterar varandra oavsett vad vi har för könsidentitet. 
 
 
 
Tänd ett ljus för alla dem som inte lever längre.
När ljuset brunnit ut så börja slåss och kämpa för dem som lever. 
Tillsammans kan vi göra världen till en bättre plats för alla transpersoner! 
 
 
 
 
Ha det så bra så hörs vi igen i nästa inlägg/ Kram Bettan
 
 
 

enlitenuddafagel.blogg.se

Bloggen utan filter om Psykisk (O)hälsa och ADHD! Här får ni ta del av mitt liv och min vardag, hur det känns att inte vara som alla andra samt mina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa. Målet med bloggen är att ta bort fördomar kring psykisk ohälsa och bidra till en större förståelse för detta ämne! Man måste se hela människan och inte bara vad den har för diagnos!!

RSS 2.0